Kedveljen bennünket!

Híreink

Átláthatóvá tett sokaság

2024.05.06. Átláthatóvá tett sokaság

Új kiállítóhelyet avatott a miskolci Herman Ottó Múzeum: régészeti látványraktári termet alakítottak ki. Ezért tervezői munkánk vezető gondolata most az volt, hogyan tudunk minél többet megmutatni úgy, hogy az érdeklődők ne vesszenek el a tárgyak és információk rengetegében.

tovább

Édes percek két teremben

2023.06.12. Édes percek két teremben

Legtöbbünk számára nem kérdés, mióta létezik a „szerencsi csoki”, mert egyszerűen: van. Ahogy a kakaós csiga vagy a napfelkelte. Pedig a léte pontosan mérhető években, méghozzá 100 évben, hiszen 1923-ban kezdte el készíteni finomságait a gyár. A centenáriumi kiállítás tervezése és kivitelezése ugyanakkor váratlan nehézséget okozott számunka: munka közben is, mindig csak a csokira gondoltunk…

tovább

Vendégségben Herman Ottónál

2022.05.25. Vendégségben Herman Ottónál

A fenti címet kapta a miskolci Herman Ottó Múzeum lillafüredi kiállítóhelye, a Herman Ottó Emlékház (más néven Pele-ház) megújult kiállítása. Miskolciak lévén ez mindannyiunk számára különleges munka volt.

tovább

Kincstártól a plébániaházig

2022.05.11. Kincstártól a plébániaházig

Az egyházmegyei kincstártól a hétszáz lelkes Horvátzsidány plébániájáig sokféle tematikájú és nagyságú kiállítás készült az elmúlt másfél év alatt a Győri Egyházmegye területén. A nagyszabású turisztikai fejlesztés keretében megvalósuló munkák tervezése, kivitelezése volt a feladatunk.

tovább

Matyó hagyományokról modern nyelven

2022.05.02. Matyó hagyományokról modern nyelven

Vajon milyen a Barczi kalap? Ki hordta a lityát? És mi van a surc alatt? Ez is kiderül a mezőkövesdi Táncpajtából kialakított Hadas Látogatóközpont kiállításán. De mi az a Hadas?

tovább

Fények és hírességek

2021.08.04. Fények és hírességek

Tony Curtis, a hollywoodi filmsztár édesapja Mátészalkán látta meg a napvilágot. Nem messze attól a háztól, ahol az országban először gyulladt fel a villanyvilágítás. Így lett a látszólag távol álló két téma egymás szomszédja az új kiállítótérben, a Szalkai–Schwartz-házban. A hely szelleme rendelte melléjük a harmadik témát, a babákat is.

tovább

Ismerős tárgyak, elfeledett ismerősök

2021.07.30. Ismerős tárgyak, elfeledett ismerősök

Ugyanilyen van nagyiéknál! – gyakran hallani ezt a cigándi Bodrogközi Múzeumporta új, 2021 júniusában megnyílt kiállításán. Mi is sokszor mondtuk ezt, amikor a kiállítást előkészítve a tárgyakat válogattuk, rendeztük. De a Múltkor Háza sokkal többről szól, mint tárgyakról. A magyar vidék, így szüleink, nagyszüleink életét alapjaiban felforgató évtizedekről: az 1945–68 közötti időszakról.

tovább

Felfedtük A vándorló bánya titkait

2020.07.14. Felfedtük A vándorló bánya titkait

Több szempontból is különleges a Bükkábrányban július 10-én megnyílt, A vándorló bánya titkai címet viselő régészeti-bányászati kiállítás. Többek között azért, mert a kis dél-borsodi településen talált leletek az egész Kárpát-medence, sőt, Európa múltjára rávilágítanak. Számunkra nagy öröm volt közreműködni a tárlat létrehozásában!

tovább

Kilátó és kávézó a kincstár után

2020.01.18. Kilátó és kávézó a kincstár után

Magyarország egyik legjelentősebb – ötvöstárgyakból, textilekből és könyvekből álló – egyházi műkincsgyűjteményét őrzi a Gyöngyös-Felsővárosi Szent Bertalan-templom kincstára. A kihagyhatatlan kulturális és vallásturisztikai látnivaló megvalósítása után megkaptuk a lehetőséget a látogatóközpont kávézójának és a toronykilátó tárlatának kialakítására is.

tovább

Ahol belekóstolhatunk a jóba

2019.07.02. Ahol belekóstolhatunk a jóba

A Zsindelyes Pálinkafőzde (Érpatak – Újfehértó) látogatóközpontjának 5 termében készítettünk kiállítást. A látogatók megismerkedhetnek a hagyományos kisüsti pálinkafőzéssel, egy 30 éves múlttal rendelkező családi vállalkozással és bepillanthatnak a legendás Újfehértói Fürtösmeggy-pálinka készítésének titkaiba is. De be lehet-e mutatni egy tárlaton illatokat, zamatokat? A mi válaszunk: igen!

tovább