2019.07.02.
A Zsindelyes Pálinkafőzde (Érpatak – Újfehértó) látogatóközpontjának 5 termében készítettünk kiállítást. A látogatók megismerkedhetnek a hagyományos kisüsti pálinkafőzéssel, egy 30 éves múlttal rendelkező családi vállalkozással és bepillanthatnak a legendás Újfehértói Fürtösmeggy-pálinka készítésének titkaiba is. De be lehet-e mutatni egy tárlaton illatokat, zamatokat? A mi válaszunk: igen!
A pálinka hungaricum, szigorú követelményrendszer védi magát az elnevezést is. Ahhoz, hogy a minőségi pálinkát igazán tudjuk értékelni, érdemes megtanulni a kóstolás szabályait. És akinek az érdeklődését felkeltette egy zamatos korty, az valószínűleg érdeklődni kezd a háttér iránt is.
Hogyan is főzik a pálinkát? Változott-e a technológia lényege az évszázadok alatt? Milyen pálinkaváltozatok léteznek? Erre mind választ ad a kiállítás, amelynek megvalósítása a tartalomkészítéstől az attrakciók, a látvány és multimédia megtervezésén át a teljes kivitelezésig a mi feladatunk volt.
A rutinosabbak itt le is tesztelhetik felkészültségüket: vajon csak illatról felismerik-e, milyen gyümölcsből főzték a palack tartalmát? Az interaktív pálinkamúzeum ugyanis szórakoztatva segít hozzá ahhoz, hogy megismerjük a minőségi pálinka ismérveit – és akkor is jó döntéseket hozzunk e téren, ha már kiléptünk a kiállításból.