Kedveljen bennünket!

Ismerős tárgyak, elfeledett ismerősök

2021.07.30.

Ismerős tárgyak, elfeledett ismerősök

Ugyanilyen van nagyiéknál! – gyakran hallani ezt a cigándi Bodrogközi Múzeumporta új, 2021 júniusában megnyílt kiállításán. Mi is sokszor mondtuk ezt, amikor a kiállítást előkészítve a tárgyakat válogattuk, rendeztük. De a Múltkor Háza sokkal többről szól, mint tárgyakról. A magyar vidék, így szüleink, nagyszüleink életét alapjaiban felforgató évtizedekről: az 1945–68 közötti időszakról.

Még emlékezetközelségben van az 1945–1968 közötti két évtized, mintha épp csak „a múltkor” történt volna mindaz, amihez hasonló mélységgel még semmi nem alakította át a vidék életét. Az országos történelem eseményeiről sokat olvashatunk – hogy ezek hogyan formálták a magyarországi Bodrogköz és benne Cigánd népének társadalmi és kulturális arculatát, azt a Múltkor Háza mutatja be.

A fotók és a tárgyak nagy részét cigándi és bodrogközi lakosok, valamint az innen elszármazottak családjai adományozták a Múzeumportának. Különleges érzés ez számunkra – az is, hogy készek voltak megválni az emlékektől, és az is, hogy olyan tárgyakat mutathatunk be, amelyeknek még megvannak a személyes kötődéseik.

Az ismerős tárgyak mellet sok interaktív eszközzel, hang- és filmanyaggal, játékkal hozzuk közelebb az érdeklődőkhöz ennek a sorsfordító időszaknak a történéseit és történeteit, az akkor valóban az egész ország által ismert hírességeket, vagy azóta már nem használt tárgyakat, szavakat. Egy korszakot, ami épp csak a múltkor történt, de sokunknak már történelem.

vissza