Kedveljen bennünket!

Kincstártól a plébániaházig

2022.05.11.

Kincstártól a plébániaházig

Az egyházmegyei kincstártól a hétszáz lelkes Horvátzsidány plébániájáig sokféle tematikájú és nagyságú kiállítás készült az elmúlt másfél év alatt a Győri Egyházmegye területén. A nagyszabású turisztikai fejlesztés keretében megvalósuló munkák tervezése, kivitelezése volt a feladatunk.

Az egyházmegye szívében, a győri Káptalandombon három új tárlat is született. A kincstár a régi szemináriumból átköltözött a Nagyboldogasszony-székesegyházba, így korszerű és méltó körülmények között láthatók az egyházmegye legféltettebb kincsei. A régi szemináriumban így felszabaduló térben nagyszabású időszaki kiállítások kapnak helyet, míg a muzeális könyvtár továbbra is a különleges kódexek, könyvek, iratok bemutatóhelye. Számos ritkaságba bele is lapozhatnak a látogatók – igaz, nem itt, hanem a másolatok termében. A Káptalan 11–13. szám alatti kanonoki házban pedig nemcsak a két, messze földön is tisztelt győri ereklye, a Szent László-herma és a Könnyező Szűzanya-kegykép történetét, tiszteletét mutatják be, hanem a katolikus egyház ereklyetiszteletébe is bevezetnek.

Ugyancsak kincstárjellegű a soproni Konvent-ház tárlata. A konvent országosan is egyedülálló intézmény volt, ami a lutheránussá vált városban a katolikus érdekek képviseletére szerveződött az 1600-as években. Sopron katolikus műkincsei most egybegyűjtve láthatók a szépen felújított épületben.

A győri Egyházmegyéhez tartozó két kistelepülés, a Komárom-Esztergom megyei Császár és a Vas megyei Horvátzsidány egészen más jellegű kihívásokat támasztott: nem kiállítási célra felújított, többféle funkciót ellátó terekben kellett elmondani a történetet. Császárban az gyülekezeti közösségi térről leválasztva az 1919-ben a kommunista rögtönítélő bíróság által halálra ítélt és felakasztott Wohlmuth Ferenc atyáét, akinek boldoggá avatási eljárása a kiállítás megnyitásával egy időben kezdődött.

Horvátzsidányban pedig Dumovits István atya gyűjteményére alapozva – a működő plébánia tereiben – hoztuk létre a magyarországi horvátság, a település történetét, és a közösséget szolgáló és kovácsoló papok munkáját bemutató kiállítást.

vissza