Kedveljen bennünket!

Vendégségben Herman Ottónál

2022.05.25.

Vendégségben Herman Ottónál

A fenti címet kapta a miskolci Herman Ottó Múzeum lillafüredi kiállítóhelye, a Herman Ottó Emlékház (más néven Pele-ház) megújult kiállítása. Miskolciak lévén ez mindannyiunk számára különleges munka volt.

Herman Ottó személye minduntalan felbukkan városi életünk során, láttuk az emlékház régi kiállítását, mi magunk is vittünk oda vendégeket – ugyanakkor soha nem készültünk hozzá „vendégségbe". Most viszont az volt a feladat, hogy feleségével közös egykori nyaralójuk világát idézzük meg, oda mintegy vendégként érkezzen a látogató, és ebbe a hangulatba foglalva beszéljünk a párról, ebből bontakozzon ki tudományos, írói tevékenységük is.

Elmentünk tehát gondolatban vendégségbe, átszűrtük az élményeinket, így született meg a tervezés, majd a kivitelezés során az új kiállítótér, amiről így ír a magyarmuzeumok.hu oldalon megjelent cikk: „... A két szoba egy-egy ülőgarnitúrájába letelepedve, az írónő Borosnyay Kamilla mesekönyveit lapozgatva, a kettejük kapcsolatát és meghitt családi miliőjét láttató fotók és idézetek között érkezünk meg lélekben is a Pele-házba. A tudomány csak apránként bontakozik ki a berendezés rejtekéből..."

A térben éppúgy helyet kapnak a korabeli vagy korhű bútorok, mint a modern múzeumi eszközök (poszterek, érintőképernyők, múzeumpedagógiai asztalok). A kettő együttműködésével – bízunk benne – Herman Ottó élete, személyisége is munkássága is közel hozható a mához.

vissza