Kedveljen bennünket!

Édes percek két teremben

2023.06.12.

Édes percek két teremben

Legtöbbünk számára nem kérdés, mióta létezik a „szerencsi csoki”, mert egyszerűen: van. Ahogy a kakaós csiga vagy a napfelkelte. Pedig a léte pontosan mérhető években, méghozzá 100 évben, hiszen 1923-ban kezdte el készíteni finomságait a gyár. A centenáriumi kiállítás tervezése és kivitelezése ugyanakkor váratlan nehézséget okozott számunka: munka közben is, mindig csak a csokira gondoltunk…

A hazai gazdaság 20. századi viharai után önmagában az is figyelemreméltó, ha évszázados jubileumot úgy ünnepelhetünk, hogy 100 éves, nem pedig úgy, hogy 100 éves lenne. A szerencsi csokoládégyártás is nagyon sok jelentős, sőt gyökeres változáson ment keresztül, ez ki is derül az Édes évek címmel a Zempléni Múzeumban megnyílt kiállításból. Van azonban, ami változatlan: a csokoládékedvelők továbbra is válogathatnak az olyan régóta ismert finomságokból, mint a kézzel mártott konyakmeggy, a macskanyelv, a klasszikus aranydesszert, az abc-s vagy váras kistáblás sorozat, és kapható a híres Boci csoki is.

A múzeum igazgatója, Majoros Judit vállalta a nem kis feladatot: a gyár, a gyártás, a termékek, plakátok, tárgyak kimeríthetetlen tárházából fogyasztható falatokat formálni. A mi feladatunk pedig az volt, hogy ezek a falatok gusztusos, sőt étvágygerjesztő formában kerüljenek két teremnyi terítékre virtuálisan és a maguk valójában.

A csokoládéital különleges kiöntőitől a cukrászdák és édességboltok hangulatán át a „Szerencsis” bonbonierekig sétálunk, miközben utunkat művészi dobozok és jól ismert csomagolások szegélyezik.

A kiállításnak nincs korhatár-besorolása, minden korosztály látogathatja, de fel kell hívni a figyelmet: az általunk tapasztalt problémával bárki szembesülhet: egy idő után csak a csokira tud gondolni, és ezt legjobb egy-két kocka szerencsivel kezelni!

vissza